Ilmoitustaulu

Alakylä-sivuston päivittäminen alkaa

       
Alakylän kyläsivuston  ja ilmoitustaulun päivittäminen on alkanut tammikuussa 2019. Seuraathan ilmoittelua kylän tapahtumista- voit myös ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle omia tapahtumiasi.

 

 2023 tapahtumia Alakylässä

 

Avoimet kylät -päivää vietetään Alakylässä la 10.6. 2023 klo 10-14 PaPon urheilutalolla Hietaniementie9. Esillä valokuvaamo Lapin Tähden viime vuosikymmenien valokuvakokoelmat sekä kuvien negatiivit. Omat vanhat kuvat saa ottaa  mukaansa veloituksetta.  Tilaisuudessa myös kirpputori ja kahvio, pika-arpoja.  Lisätietoja ja kirpputorimyyjäksi ilmoittautuminen Anna Hakala, tunturitulkki@gmail.com 040 3677337

 

Revontuli-opiston ja PaPo:n kurssit Alakylässä:

Eläkeläisten kyläkerho 8301061K,  keskiviikkoisin klo 11-12.30, rivitalon kerhohuoneella Rantajääsköntie 1, vetäjänä Reetta Juntunen. Kerho on päättynyt keväältä 2023.

Huomaa Revontuliopiston etäjumppavaihtoehdot, kurssin jumppaohjeet tulevat sähköpostiin. Ohjeet voi tehdä oman aikataulun mukaan, niin monta kerta kuin haluaa ja ohjeet ovat nähtävillä  31.5.23 asti. Aiheita kevyt kotijumppa 8301002V, puolen tunnin niskahartiatreeni 8301004V ja tasapainoa keskivartaloon 8301006V.   Kurssien ajankohtaiset tiedot ja ilmoittautuminen   tästä.

 

Alakylän kyläyhdistys vie tilauksesta muistokynttilöitä  omaisten haudoille pyhäinpäivän aattona ja jouluaattona. Saat  myös puhelimeesi kuvan omaisen haudalta, kun kynttilä on sytytetty. Tilaukset ja lisätietoja Leena Neitiniemi-Upola 040 5610053  tai SirpaSeppälä 040 5714063

 

Kyläyhdistys järjestää kesäisin Alakylän hautausmailla historiakierroksia  

Marttakumpu-kierroksella  kuljetaan seurakunnan hautausmaalta yksityiselle hautausmaalle Marttakumpuun. Matkan varrella pysähdytään hautakummuilla, joissa on  kiinnostavia henkilötarinoita tai ajankuvaa. Matkan varrella sijaitsee  rahanväärentäjä Janne Puurulan isän hauta sekä lapsen hauta, joka kertoo 30-luvulla riehuneesta tuberkuloosista. Matkalla  ohitetaan aidattu kohta,  jossa on "palanen siunattua maata",  esitellään  Korte-Heikan hauta, teloitetun metsäkaartilaisen hauta ja sosialismin Lappiin tuoneen Paavo Ollikaisen hauta. 

 Toinen  hautausmaan kierros tehdään seurakunnan hautausmaalla ja on nimeltään "sodan koskettamat haudat". Se kertoo  hautakivien merkeistä tai mitaleista. Kierroksella esitellään  6 hautaa, joiden takana on henkilöhistoriaa sekä taustatietoja, mistä syystä merkki on hautakiveen laitettu.

Maksuttomat kierrokset, varattavissa erikseen,  kestävät  vajaan tunnin. Kierroksen maasto on enimmäkseen helppokulkuista, mutta pyötätuolilla tai rollaattorilla liikkuva tarvitsee epätasaisissa kohdissa avustajan. Kierrokselle on vapaa pääsy, ovat varattavissa kyläyhdistyksen pj, puh. 040 5610053. 

 

Kotimuseo Vene-Aapon Venehuone, Vene-Aapontie 3630,  paikallishistoriasta kiinnostuneille, on talviunilla ja avataan jälleen kesäkuussa 2023. Kuvia ja esittelyä museosta löytyy  www.kylaan.fi, kirjoita oik.yläkulma Vene-Aapon venehuone. Lisätietoja  040 5610053.

Tervetuloa ensi kesänä  tutustumaan, miten  menneiden sukupolvien ihmiset selvisivät ajoista, jolloin ongelmat olivat suurempia kuin sote!

 

Terho-kerho, ikäihmisten ja lasten yhteinen tuokio  ryhmäperhepäiväkodilla, osoitteessa Rovaniementie 3507 (talvisodan muistomerkin kohdalla oleva talo)   on toistaiseksi tauolla .

Yhteyshenkilö Leena Neitiniemi-Upola 040 5610053

 

Avoimet kylät 2021 vietetiin lauantaina 12.6.2021 digiversiona. Kittilän Alakylä on kunnan eteläosassa sijaitseva 140 asukkaan kylä, jolla on erinomainen julkinen rakennuskanta ja hyvät liikenneyhteydet. Kylää esittelevä YouTube-video löytyy hakusanalla Alakylän kyläyhdistys.

 

Avoimet kylät-tapahtuma la  13.6. 2020 vietettin myös vuonna 2020 digitaalisesti, kylärallin muodossa. Alakyläkin osallistui!  Kylärallista lisää tietoa Lappilaiset Kylät ry:n -sivulla  http://lappilaisetkylat.fi/fi/Kyl%C3%A4ralli

 

8.6. 2019 klo 13-15  Jääskönrannan kyläkävely  vietettiin tuulisessa, helteisessä säässä, kävelylle osallistui 17 kyläläistä. Osoitteessa Jääskönrannantie 56 Kirsti-Sisko Salonen (ent. Pyykkönen) kertoi Alakylän vanhinpiin kuuluvan Äijänpadon  tilan historiasta sekä  Äijänpadon kallioiden tarinasta, josta myös Samuli Paulaharju on kirjoittanut. Lopuksi käveltiin alavirtaan Kaltion kodalle, jossa oli kyläyhdistyksen järjestämää tarjoilua. Matkan varrella   Tapani Rantajääskö kertoi sodassa palamatta  säästyneistä rakennuksista.   Lehtijuttu tilaisuudesta on  ilmeistynyt Kittilä-lehdessä  12.6.

Avoin kilpailu kaikille alakyläläisille on päättynyt 31.3.2016!

Avoin kilpailu kaikille alakyläläisille on päättynyt 31.3.2016! Aiheena oli suunnitella persoonallinen ja näkyvä Tervetuloa Alakylään-tienvarsikyltti. Piirroksia ja kuvia ehdotuksista on toimitettu 5 kpl kyläyhdistyksen hallitukselle, voittajaksi valittiin Tuomo Mokon ekologinen kyläkylttiehdotus.

Sopivaa juurakkoa työstettiin Tuomon pihalla ja kyläkyltti pystytettiin.Valokuvia valmiin kyläkyltin pystytyksestä löytyy kuvakokoelmasta,  kts.  Kuvia, valitse vaihtoehto Galleriasta.

Palveluita ikäihmisille

Kittilän työpajat/ palvelupaja tarjoaa lumenluonti, haravointi, nurmenleikkuu ja muut pienet pihatyöt- palvelua ikäihmisille, tiistaisin ja torstaisin. Töihin tulee kaksi tai useampi työntekijä, tarpeen mukaan, välineet mukanaan.
Veloitus tehdystä työstä on 12,40€/ tunti/ työntekijä ( sis ALV ) ja matkoista 1,00€/ km, tilauksia kerätään samalta suunnalta ja kylältä matkakulujen vähentämiseksi. Lisätietoja Marjut Korva palvelu- ja kuljetuspajaohjaaja, p. 0400 403 889 tai marjut.korva(at)kittila.fi

Hautakummun siistiminen

Alakylän Kyläyhdistys siistii tilauksesta Alakylän hautausmailla olevan hautakummun, sopimuksen mukaan (esim. hautajaisten jälkeen roskien poistaminen, kukkien istutus tai muu pinnan kevyt kunnostus – ei konetöitä tai kukkien kastelua). Palvelussa veloitetaan ostetut tarvikkeet ja kulunut työaika.

Lisätietoja ja kunnostuspalveluiden tilaus 040 5714063 Sirpa Seppälä tai 040 5610053 Leena Neitiniemi-Upola

Vuoden Aktiivisin Kylä

Alakylälle on luovutettu Kittilän markkinailtamien avajaisissa 6.7. 2017 1000€ palkinto (Vuoden Aktiivisin Kylä)- tunnustuksena kylälle ja kyläläisille. Onnittelut välitti vt. kunnanjohtaja Timo Kurula ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen. Rahasumma on talletettu kyläyhdistyksen tilillle ja käytetään mm. erilaisten kylätapahtumien järjestelyihin.

Kota

Toinen kylässä toimiva aktiivinen metsätysseura Poikkijoen Paukku ry rakensi kesällä 2017 kodan ja wc/varaston poikkijoelle Kuppitievaan. Kota on kaikkien luonnossa kulkevien käytettävissä. Seura ylläpitää myös latuja poikkijoella; n. 4km (Pillikuru) ja n. 10km (kota). Poikkijoen Paukku yhteyshenkilö Maire Mikkonen, 040 3846786 , mikkonenmaire(at)gmail.com