Runoilijoita, kirjoittajia

Alakyläläisiä kirjoittajia, runoilijoita
 
Saimi Ala (1916-2013) oli alakyläläinen pienviljelijän emäntä, jonka harrastuksiin kuului kirjoittaminen ja runot. Hän julkaisi mm.  kaksi omakustanteista  runokirjaa,.

Kirjailijan kertoo kirjallisuuden kotisivulla seuraavasti :

"Ensimmäisiä kirjallisia töitä olivat pienet artikkelit ja runot lehtiin. Ensimmäinen kirja omakustanne Elämän mylly 1986. Kirjoittamaan sai halu kertoa asioista, joita on kokenut, sisäinen tarve purkautua. Aluksi kirjoitin käsin, sitten tavallisella kirjoituskoneella, loppuaikoina vielä tietokoneellakin. Haluan välittää elämänkokemuksia, perinnetietoa kotiseudusta,lappilaisesta elämänmenosta ja ihmisen osasta. 

Raamattu "lempikirja". Mielisäveltäjiä Bach, Strauss. Kantelemusiikki. Vanhat kotimaiset elokuvat. Tärkeintä elämässä Jumalaan turvaaminen, rehellisyys, toisen ihmisen kunnioittaminen, työ. Motto: Mennään eteenpäin, ei anneta periksi! "

Lisää Saimi Alan elämäkertatietoja ja  julkaisuluettelo löytyy Lapin kirjallisuuseuran sivulta.

Tekstinäyte:
 
Elämän ahjossa 

Tuuperrun, palan elämään ahjossa. 
Tukahdun tuskaan, elämän liejuun. 
KIIPEÄN ylös, ylös 
saadakseni hengittää 
puhdasta, raikasta ilmaa. 

Ontto olo 

Olen tyhjä kuin ontto puu. 
Seison peilikirkkaan vedenn äärellä, 
jonka pintaan kuu heijastuu. 
Mieleni kirkastuu, ontto puu alkaa elää. 

Luojan luoma luonto 
saa minut elämään ja kiittämään. 

Oksat viheriöivät, harmaus on kadonnut. 

Tuli tarttui tuohuksiin. Kittilän Staalo ry. 1977. s. 10. Runot: Elämän ahjossa & Ontto olo.

Alakyläläiset ovat kiinnostuneita sukututkimuksesta. Lue Yrjö Ylijääskön (1933-2011) kertomus "Elettin ennenkin" . Tarinassa hän  syventää Samuli Paulaharjun  Lapin Muisteluksia-kirjan tarinaa Alakylän ensimmäisistä asukkaista.  Tarina Julma-Jääsköstä alkaa tästä

 Lue vasemmalla linkeistä  myös tarinoita, kuinka ennen tehtiin niityillä heinää tai pyydettiin syksyllä maalintuja. Tämä sivu voi saada vielä lisää sisältöä!