Kylä ennen

Kinisjärvi-Vuoman kylällä voi kuulla historiankin havinaa.

Ruumissaari

Ruumissaari on nimensä mukaan saari, jossa on kelirikon aikaan säilytetty vainajia. Kelien parannuttua pois nukkuneet kuljetettiin hautausmaalle. Ruumissaari on nimestään huolimatta kaunis saari, joka sijaitsee järven eteläpäässä. Saari on yksityisten omistuksessa.

Mylly

Ennen vanhaan Ylämolkojoen virrassa sijaitsi mylly, joka jauhoi kyläläisten jyviä. Kyläläiset kuljettivat jyvät veneellä, jota helpottaakseen joesta on kaivettu kapea uoma Purnuun. Näin Ylämolkon virta jakaantui kahtia; haaraan, joka kiertää järven kautta ja haaraan, joka kiemurtelee Molkojokeen. Myllyä ei ole enää näkösällä lainkaan, myllykivet on kuitenkin otettu talteen.

Palovartijan torni

Ennen kylillä oli suurien vaarojen ja lakien päällä palovartijan torni. Tälläinen sijaitsee Liittovaaran päällä. Nykyäänkin tornin voi käydä bongaamassa Liittovaarasta, vaikkakin siitä on vain osa jäljellä. Samaisen vaaran päällä sijaitsee myös vanha Lannan raja. Raja on merkitty isoilla kivikasoilla, joita ei ihan heti tunnistaisi rajamerkiksi.

Seppä

Olli Kinisjärvi asusti vaimonsa Ainon kanssa Kinisjärven rannalla kauniilla niemellä, Villelässä. Oli oli maanviljelijä ja seppä, joka teki mm. viikatteita. Ennen vanhaan erillisiä verstaita ei välttämättä ollut, joten töitä veisteltiin talvisaikaan pirtissä.