Luonto

Kylä sijaitsee Metsä- eli Outa-Lapin alueella. Kuusen pohjoisrajalle on vielä matkaa noin 20 kilometriä. Havupuissa kasvavasta naavasta on selvästi nähtävissä, miten puhdasta ilma täällä on. 

Näin pohjoisessa elettäessä on erotettavissa kahdeksan vuodenaikaa. Vuodenajat vaihtuvat nopeasti. Sydäntalven kaamos, jolloin aurinkoa ei näy, kestää Lompolon korkeuksilla noin kuukauden joulukuun alusta tammikuun alkupuolelle. Tällöinkään ei ole täysin pimeää, sillä lumi hohtaa valoa ja tähdet ja revontulet valaisevat iltaisin. Kaamoksen sininen aika on kokemisen arvoinen. Keväällä valo alkaa lisääntyä miltei silmissä ja elämän tahti kiihtyy. Yötön yö eli aika, jolloin aurinko ei laske ollenkaan, kestää täällä miltei kaksi kuukautta. Syksyn värikäs ruska-aika valmistaa luontoa talven lepokauteen.  

      

Lompolo tarjoaa sijaintinsa ansiosta erinomaiset mahdollisuudet retkeilyyn ja muihin luontoon liittyviin aktiviteetteihin kuten marjastamiseen, sienestykseen, kalastukseen, metsästykseen tai muuhun luonnossa liikkumiseen. Kylän läheisyydessä sijaitsee soidensuojelualueita ja Lapille tyypillisiä aapasoita . 

Lompolosta voi aloittaa melontareitin kohti Ounasjokea ja sitä kautta vaikka Rovaniemelle asti.


Kylän lähellä sijaitsevan kirkasvetisen ja lähdepohjaisen Syväjärven rannalle on kyläläisiä ja retkeilijöitä varten rakennettu Sauvu-kota ja uimaranta ja -laituri. Sauvulle pääsee maanteitse ja talvella Lompolojärveä pitkin hiihtäen tai moottorikelkalla. 

Kylässä on runsaan kilometrin mittainen valaistu latu ja siitä latu jatkuu noin 4 kilometriä Särkijärvelle, jonka rannalla on retkeilijöitä varten kota. Latuja ylläpidetään talkoovoimin. 

Lompolosta pääsee virallista moottorikelkkareittiä pitkin muun muassa Pokkaan, Inariin, Leville, Raattamaan ja Enontekiölle.   

Revontulikuvaus onnistuu erinomaisesti Lompolossa, koska sieltä puuttuu katuvalojen aiheuttama valosaaste.