Else Jauhojärvi

"Else Jauhojärvi on kotoisin Kallon kylästä. Aloitin hanurin soiton jo nuorena tyttönä. Syksyllä 1963 menin jatkokouluun Kittilään ja asuin siellä Kaarle "Kalle" Heinon perheessä. Kalle Heino on lähtöisin Helsingistä, mm. Rytmi-pojissa, Dallapessa, ja Savoi- 
orkesterissa soittanut monipuolinen muusikko, joka sota- ajan jälkeen tuli Kittilään rakennustöihin ja jäi sinne avioiduttuaan Kittiläläisen tytön kanssa. Kalle perehdytti minut, Else Jauhojärven musiikin saloihin.

Kalle Heino opetti minulle nuotit ja soittamisen taidon ja saman vuoden jouluna -63 soitin ensimmäiset tanssit Kolarin nuorisoseuran talolla pikkujoulussa. Siitä lähtien keikkailua on riittänyt. Kotikylässäni Kallossa pidettiin sunnuntai-ilta tanssit työväentalolla ja minä soitin joka sunnuntai nämä tanssit ihan yksin hanurini kanssa.

Ja vähän myöhemmin sitten tuli Ylikosken Reijo kitaran kanssa minun kaveriksi soittamaan. Väkeä kulki paljon, naapurikylistä asti ja välillä kauempaakin. Sitten kun soittokeikkaa alkoi tulla enemmälti, viikonloput ja viikollakin oli keikkoja, tuli oppi- isäni 
 Kalle Heino viulun kanssa meille kolmanneksi soittajaksi, ja sunnuntai- ilta oli aina varattu kotikylääni Kalloon.

Kun Reijo muutti etelä-suomeen tuli Ollikaisen Erkki kitaransa kanssa soittamaan meidän kanssa. Laulusta myös vastasivat 
 Kalle Heino ja Erkki Ollikainen. Myöhemmässä vaiheessa tuli Jouko Körkkö rumpujen kanssa yhtyeeseemme ja yhtyeemme nimi oli Elsen yhtye ja Jouko toimi myös laulajana. Soittokeikkoja oli ympäri Lappia ja Ruotsin puolelle asti.

Jonkin aikaa yhtyeessämme soitti myös Jorma Kallo, hän soitti bassoa ja trumpettia. Sitten kun Jouko Körkkö siirtyi muualle, niin 
 Joukon tilalle tuli Hannu Kivijärvi rumpaliksi. Minun soittokeikkailuni kesti tuonne 1972 vuoteen, jolloin perustin 
 perheen ja syntyi ensimmäinen lapseni.

Vähän ennen lopetettuani ehti siskoni tyttö Annukka Jauhojärvi, jonkin aikaa olla mukana keikoilla, hän lauloi yhtyeessämme. 
 Lopetettuani keikkailun musiikin kanssa työ silti jatkui. Toinen lapsi syntyi v.1974.

Lapset kun hieman varttui, tein soittokeikkoja jonkin verran erilaisissa tilaisuuksissa ja konserteissa. Ohjasin Kansalaisopiston Hanuri- kerhoa, jonka kanssa myös esiinnyimme paljon eri tilaisuuksissa. Vuonna 1981 Anja Ollikainen alkoi järjestämään Kallon uhannusaaton juhlia. Kun juhannusta siirrettiin viikonlopulle ei sattunut aina oikealle ajankohdalle. Kun juhannusaatto kuuluisi olla 24 
 päivä kesäkuuta. Anja sanoi, että järjestetäänpä juhannusaatto oikealle päivälle ja Else soittamaan. Lupauduin soittajaksi ja niin vietettiin Juhannusaatto oikealla ajankohtana. Kokoonnuttiin kaupan pihalle, poltettiin kokko ja tanssittiin.

Opettajan eläkkeelle siirtymisen kunnaksi pidettiin läksiäisjuhlat koululla, entiset oppilaat esittivät ohjelmaa, laulettiin ja soitettiin, minä Else Jauhojärvi ja tyttäreni Milena Jauhojärvi soitimme hanuria ja Erkki Ollikainen säesti kitaralla.

Alkoi sävellys ja sanoitustyö. Vuonna 1995 valmistui single levy. Tangokuningas Kauko Simonen laulajana. Tällä single- levyllä on 2 kappaletta. Toinen oma sanoitus ja sävellys ja toisen laulun sanottaja on Lasse Kallo ja minä Else Jauhojärvi säveltäjänä.

Vuonna 1996 valmistui sitten koko CD- levyllinen lauluja, laulajana tangokuningas Kauko Simonen. Tällä levyllä on kaikki kappaleet minun Else Jauhojärven sävellyksiä. Sanoituksia minun lisäksi on tehnyt tyttäreni Milena Jauhojärvi ja Lasse Kallo.

Vuonna 200 julkaisin jälleen CD- levyllisen musiikkia, nyt laulajana on Merja Välijeesiö. Sävellykset kaikki on minun säveltämiä, ja sanoituksia minun lisäksi on tehnyt tyttäreni Milena Jauhojärvi, Lasse Kallo, Marja Kärki ja Bella Sorri sekä Seppo Leino.

Sitten tuli joululevyn vuoro vuonna 2001. Laulajina Merja Välijeesiö ja Pekka Jussila. Sävellykset on kaikki minun, Else Jauhojärven ja suurin osa sanoituksista on minun tekemiä. Minun lisäkseni sanoituksia on tehnyt tyttäreni Milena Jauhojärvi, Tuulikki Ollila ja Marja Kärki.

Vuonna 2009 julkaisin CD- levyllisen omalla paikkakunnalla tehtyä musiikkia. Laulajana on Eero Magga. Sävellykset ja suurin osa sanoituksista ovat minun, Else Jauhojärven tekemiä. Sanoituksia on myös tehneet tyttäreni Milena Jauhojärvi, Marja Kärki ja Kimmo Kallojärvi."

Lähde: Kirjoittanut Else Jauhojärvi